Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Najvyšší čas stať sa vlastníkom tejto zbrane

Pre ochranu rodiny. Polícia nie je bezpečnostná služba. | 20.3.2017

Máte už zbrojný preukaz? Vlastníte vz58 alebo podobnú obrannú zbraň? Ak nie, prečo nie? Je najvyšší čas. Nepočuli ste o novej direktíve o zbraniach, ktorú pred pár dňami schválil Európsky parlament? Najpravdepodobnejšie tieto obranné zbrane a štandardné zásobníky pre ne (30 nábojov v prípade vz58) budú ponechané v držbe majiteľom, ktorí ich legálne vlastnili pred vstupom direktívy do platnosti. Tá začne platiť do roka a práve tieto zbrane zakazuje. Otázka “prečo?” je na iný článok.

VZ58Poviete si, načo mi je zbraň na diaľku viac ako 100 m? Sú to dlhé zbrane, pôvodne samopaly upravené na jeden výstrel pri jednom stlačení spúšte. Ako si môžete byť istí, že zákon a poriadok (aj vzhľadom na to, ako neefektívny je súdny systém v SR) budú pokračovať bez narušenia? Ostane osobná a majetková kriminalita naďalej na nízkej úrovni? Nie je vaša istota len zbožným želaním?

Je dobré byť trochu realistický. Žijeme medzi dvoma veľmocami, ktoré sa neustále provokujú a majú za sebou históriu zásahov do záležitostí suverénnych štátov. Len sa pozrime na Ukrajinu alebo na Blízky východ. Faktom ostáva, že obe tieto veľmoci majú záujem šíriť neustále konflikt mimo svojich hraníc. Je to známa taktika na dosiahnutie politickej kohézie doma tým, že sa živí nebezpečenstvo vonkajšieho nepriateľa. Nehovoriac o tom, že je to veľkým prínosom pre militaristicko-priemyselný komplex oboch krajín.

Nie je rok 1969 – nerátajte s relatívne “pokojným” vyjadrením moci konvojom na E50 – ak by sa Slovensko stalo miestom konfliktu pre jednú z týchto veľmocí. Pozrite sa na chaotické konflikty dneška s mnohými zainterestovanými stranami – nemôže sa to stať tu?

Zároveň povážte, že dnešné ekonomiky stoja a padajú na masívnom dlhu vďaka manipulácii úrokových mier národnými bankami. Množstvo zle alokovaných investícií v nejakom okamihu povedie k zrúteniu systému, čo znamená likvidáciu zlého hospodárského cyklu (aby ste pochopili o čo ide, prečítajte si o rakúskej teórii hospodárského cyklu). Kým taký prepad by trval len rok alebo dva bez zásahu vlády, nie je pravdepodebnejšie, že vláda bude práve vtedy zasahovať ešte viac so svojimi pekelne dobrými úmyslami? To je dôvod, prečo Veľká depresia v Amerike bola “veľkou” a trvalo viac ako desaťročia, kým skončila.

Masové, predĺžujúce sa zvyšovanieenie podzamestnanosti a nezamestnanosti povedie niektorých jednotlivcov k použitiu kriminálnych prostriedkov na vlastnú obživu. Už dnes nie sú neslýchané prípady prepadov domov. Ak skupina mužov so sekerami, ako sa stalo párkrát na strednom Slovensku, sa vrúti do vášho domu, čo by ste chceli držať v rukách? Polícia nie je bezpečnostná služba.

Vlastniť zbraň a vedieť ju používať na obranu životov členov svojej rodiny a svojho majetku neznamená, že si želáte, aby taká situácia nastala. Samozrejme, je lepšie, aby vládol pokoj a slušnosť. Ale vlastniť zbraň nie je proti pokoju a slušnosti. Uznať, že naša civilizácia nemá 100% garanciu, že reťaz udalostí mimo našej okamžitej kontroly nepovedie k drastickým politickým zmenám nie je to isté, ako si želať, aby sa také udalosti neudiali.

V aute aj v dome mám hasiaci prístroj nie preto, žeby som chcel mať požiar, aby som ho mohol použiť, ale skôr preto, lebo viem, že požiare sa niekedy stávajú a rád by som bol, aby som mohol zabrániť veľkej škode. Podobne mám lekárničku, nie však preto, aby som si želal, že niekto z mojich milovaných bude krvácať z obrovskej rany. Nehody sa jednoducho stávajú a bolo by naozaj hanbou nemať po ruke jednoduchú pomôcku, ktorá by mohla zachrániť človeka pred vykrvácaním.

Toto je dôvod prečo vlastním aj zbrane. Nie preto, že ich chcem používať mimo strelnice, ale preto, že ak by sa pritrafilo niečo, čo môže ohroziť život mojej rodiny, budem mať prostriedky ako ich brániť.

Zároveň platí, že legálna držba zbraní je politickým vyjadrením – keď mierumilovní občania nemajú zakázané vlastniť zbrane, je to znakom, že napriek množstvu nedokonalostí v politickom systéme Slovenska, štát neplánuje použiť násilnú represiu voči politickým menšinám, pokiaľ nepríde ku konfiškácii legálne registrovaných zbraní a pokiaľ proces získania zbrojného preukazu spĺňa objektívne kritériá a nie je otvorený politickým vplyvom. T.z. že možnosť manipulácie je obmedzená, keď zákon neponecháva subjektívne na políciu schválenie alebo odmietnutie držby.  Je to hlasom dôvery v základné idey mierového politického systému.


Kategória: Práva rodiny